Порошенко: Ще действаме заедно с Турция срещу окупацията на Крим

Турция няма да признае за легитимно анексирането на полуострова от Русия, заяви на съвместна пресконференция Ердоган

По време на съвместна пресконференция заедно с украинския президент Петро Порошенко, който е на официално посещение в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че помощта от три милиарда евро, която Европейският съюз (ЕС) обеща на страната му, не са предназначени за бюджета й, а ще бъдат изразходвани единствено за помощ на бежанците, попаднали в страната.

По думите на турския държавен глава парите, изразходвани от Турция за разрешаването на бежанския проблем, досега са около 10 милиарда евро. Ердоган посочи също, че с Порошенко са обсъдили положението на кримските татари, които, по думите му, са потърпевши от анексирането на полуостров Крим от страна на Русия, съобщава БНР. Турция не е признала и няма да признае за легално анексирането на полуостров Крим от Русия, подчерта Ердоган. 

На пресконференцията в Анкара Порошенко призова световните лидери да окажат натиск върху Русия, като добави: "Русия иска да промени етническата структура на Крим. Ще действаме съвместно с Турция, за да се сложи край на окупирането на Крим от страна на Русия". 

В срещите между делегациите на Турция и Украйна са били обсъдени редица въпроси, които се отнасят до разширяване на сътрудничеството в други области, като военнотехническата, икономическата и културната, като акцент е бил поставен и върху опазването на сигурността на Черноморския район.