Поставиха бивш президент под домашен арест

Бившият пакистански президент Первез Мушараф е поставен под домашен арест поне за два дни от пакистански съд. В комюнике Мушараф обаче заяви, че е жертва на вендета.

 

Ден по-рано Мушараф бе арестуван за незаконно отстраняване на съдии, докато беше на власт. Това съобщи говорителят на партията му Общопакистанска мюсюлманска лига. Решението беше потвърдено и от магистрат от Исламабад.

Съдебното решение е поредното унижение за "генерал Мушараф", който дойде на власт след държавен преврат през 1999 г. и подаде оставка през 2008 г. 

Преди няколко дни той се завърна от изгнание, за да участва на парламентарните избори на 11 май, като заяви, че иска да спаси страната от хроничната несигурност и икономическата криза.

Мушараф се яви вчера сутринта на съдебно заседание за удължаване на освобождаването му под гаранция, която му беше предоставена при завръщането му във връзка с делото за отстраняване на съдии. Но съдът нареди арестуването му, от което бившият президент избяга с помощта на охранителите си и се укри във вилата си. В крайна сметка той се яви отново пред съда тази сутрин, като се произнесе за изпращането му в предварителния арест. По-късно му е било позволено да си остане у дома, което фактически е равносилно на поставянето му под домашен арест.