Притиснаха Джохар за бомбите в Бостън

Въпреки тежкото състояния на Джохар Царнаев - заподозрян за взривовете, избухнали по време на маратона в Бостън, следователи са започнали разпити на чеченеца, предадоха световните агенции. Те уточниха, че Царнаев отговаря на въпросите на разследващите писмено, тъй като има огнестрелна рана в устата. 

 

Засега очакванията са бомбените атентати по време на Бостънския маратон да се окажат дело на двама души. Това прогнозира в предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Асен Асенов, преподавател в Американския университет във Вашингтон. 

По думите му според особеностите на  съдебните процедури, на които може да бъде подложен оцелелият Царнаев, има 3 или 4 начина да бъде съден. Един от тях е като „чуждестранен боец”, ако, разбира се, бъдат доказани връзки с чуждестранни терористични организации. Това на практика, означава, че делото ще се води във федерален съд при едни по-особени обстоятелства. 

Въпреки че в щата Масачузетс няма смъртно наказание, ако определено деяние се третира като федерално престъпление, е възможно да бъде издадена и смъртна присъда, поясни Асен Асенов.