Проф. А. Димитров: Македонският национализъм е млад, жизнен и за съжаление, твърде агресивен

Проф. А. Димитров

Проф. А. Димитров

"Не вярвам да има строго партийно гласуване на изборите в Северна Македония. Основните разминавания сега, освен вътрешнополитическите натрупани противоречия между двете основни партии и техните избиратели, са свързани с Преспанския договор, с промяната на името – тази нова ситуация, която във ВМРО-ДПМН изцяло отричат, но донякъде те са и против договора с България. Аз лично се съмнявам дълбоко, че част от традиционно гласуващите за тази партия са против договора с България, както и се съмнявам, че част от привържениците на СДСМ подкрепят подписаните договори, тъй като те бяха категорични противници, поне на близостта с България", прогнозира пред БНР проф. Ангел Димитров – бивш посланик на България в Македония.

"Не изключвам леко предимство за Стево Пендаровски – кандидатът на управляващата коалиция. Смятам, че шансовете на Пендаровски са много по-големи, защото ми се струва, че количествено надделява онази част от гражданите на страната, които гледат повече към бъдещето, отколкото към миналото", смята той.

Проф. Димитров, който е съпредседател на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между двете държави, коментира как върви работата с македонските им колеги:

"Трябва да се създаде работна атмосфера, в която да има много повече доверие. При професионалното доверие проблемите се решават много по-лесно. Има такава атмосфера с колегите. Има моменти, в които нашите очаквания от една по-интензивна и резултатна работа не се оправдават напълно. Такава среща беше последната. Даваме си ясна сметка, че с приближаването на проблемите, които разискваме, свързани с модерната епоха, напрежението ще се увеличава. Отнасяме се с известно разбиране към проблемите на нашите колеги, натиска, на който са подложени", коментира проф. Димитров и добави:

"Македонският национализъм е млад, жизнен и за съжаление, твърде агресивен. Очевидно има такива среди в Македония, които се смятат за "охранители" на този вид доктрина, на този вид интерпретация на миналото. Това със сигурност пречи на работата на съвместната комисия".