ProPublica: САЩ планирали да обявят Русия за спонсор на тероризма

След отравянето с нервно-паралитичен агент на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, квалифицирано от британските власти като химическа атака, Държавният департамент на САЩ е бил готов да обяви официално Русия за страна, спонсор на тероризма.

Два дни по-късно администрацията на Тръмп се отказва, за да може да бъде продължена политиката по отношение на Русия като към партньор в борбата с тероризма, съобщава сайтът ProPublica.

По данни на изданието, скоро след покушението, тогавашният държавен секретар Рекс Тилърсън разпоредил подчинените му да подготвят изявление, в което се обвинява Кремъл в спонсорство на тероризма в съответствие със законодателството на САЩ. Експертите започнали подготовката му, но два дни по-късно Тилърсън съобщил за отказ от инициативата.

По думите на източник на сайта, в администрацията на Тръмп решили, че тъй като съществуват множество нерешени проблеми, по които Вашингтон трябва да работи съвместно с Русия, подобно изявление ще бъде пречка.

Според официални лица, нежеланието на Държавния департамент "не свидетелства за симпатии към президента на Русия Владимир Путин".

Тилърсън беше уволнен няколко дни по-късно, припомня ProPublica.