Путин проговори за мигрантите: Европа е континент без бъдеще, не може да опази децата си

Досега руският президент избягваше да коментира кризата с бежанците

Руският президент Владимир Путин коментира мигрантската криза в Европа. Според него Европа е неспособна да се справи с бежанците, визирайки случая с изнасиленото от бежанец дете в Австрия. По думите му той доказвал „унищожаването на националните ценности”. До момента руският президент предпочиташе да мълчи относно мигрантската криза в Европа, но сега изрази скептицизъм към преодоляването на проблема и заяви, че континент, „който не може да защити децата си, няма бъдеще”, пише в. "Дейли Мейл". 

Потресаващият случай на изнасилване, станал в Австрия, разтърси Европа. По-рано тази седмица бежанец от Ирак, обвинен в изнасилването на 10-годишно момченце в плувен басейн във Виена, бе признат за невинен. Първоначално той бе осъден за престъплението, но на втора инстанция съдът реши да отмени присъдата, защото иракчанинът не бил разбрал, че детето казвало не. В хода на делото 20-годишният мигрант Амир заявил, че ставало въпрос за „сексуален извънреден случай”, защото той не бил правил секс четири месеца.

Очаква се през следващата година да започне втори процес срещу иракчанина, като вероятно нападателят ще остане в ареста до началото му. По време на пресконференция тази седмица, Путин разкритикува политиката спрямо мигрантите на Европа, позовавайки се на случая, в който жертвата се оказа дете на сръбско семейство, живеещо в Австрия. „В европейска страна дете е изнасилено от мигрант, съдът обаче пуска насилника. Не ми го побира главата, какво са си мислили те там. Дори не мога да си го обясня – това да не е някакво чувство за вина пред мигрантите? Какво става? Не е ясно”, каза Путин. Руският президент подчерта, че въпросният случай показва „размиването на традиционните национални ценности” и добави, че „общество, което не може да зашит децата си, няма бъдеще”.