Радикална група в САЩ автор на взривовете в Бастън?

Без съмнение става дума за терористичен инциден. Но дотук всички знаци сочат към вътрешни екстремисти. Това казва британски експерт по антитероризъм Пол Бийвър* в интревю за “24 часа”.

Основание за подобни заключени са времето, мястото и датата, на която е извършена атаката. По-вероятно става дума за радикална група в американското общество, отколкото за ислямистка групировка. Съдейки по доказателствата дотук, няма нищо необичайно в атаката. Тя представлява типичен объркан атентат срещу цивилна мишена, обяснява експертът.

Според Бийвър този акт има белезите на еднократна атака срещу американските институции и система на управление. Той смята, че не могат да се очакват серия от атаки. А САЩ са толкова безопасни, колкото и всяко друго място и със сигурност маратонът тази неделя в Лондон трябва да се състои.

*Пол Бийвър е британски експерт по антитероризъм, сигурност, геополитика и дипломация. Бил е специален съветник към Комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, участвал във важни проучвания на комисията. Коментирал е теми на отбраната и сигурността в Си Ен Ен, Би Би Си, "Скай нюз".