Решетников нагло: Как Белорусия ще е независима от нас и как така Москва няма да може да и диктува

Опозицията в Минс се опасява, че Русия във всеки момент може да започне хибридна война на територията на страната.

В Кремъл готвят ликвидация на правителството на Лукашенко и унищожаване на суверенитета на Белорусия.

По думите на бившия шеф на руската Служба за външно разузнаване генерал-майор и директор на Института за стражегически изследвания Леонис Решетников, в Белорусия протичат процеси сходни с украинските отппреди няколко години.

Решетников, който е назначен на поста си лично от Владимир Путин, заяви също, че Белорусия не може да съществува отделно от Русия, а беларуският език е създаден преди 90 години.

Според него, „страната е историческа част от велика Русия, част от руския народ“.

Ррешетников си позволява да критикува ръководството на Белорусия, за усилията да се отдалечи от Кремъл и „да изглежда“ независима държава.

„Искат да се отдалечат от Москва и да се отдадат на друг. Но, господа, невъзможно е такива малки страни да същестувват без опората на някаква сила. Какви ги мислите, как Беларус (названието, което използва Русия) ще е независима от Русия и как така Москва няма да може нищо да и диктува“, възмущава се Решетников.

Той твърди, че беларуският език е само на 90 години и е бил създаден с постановление на Централния комитет на съветската компартия, позовавайки се на вестник „Правда“ от 1926 год.

Дни преди това бившият председател на Върховната дума Станислав Шушкевич заяви, че Белорусия е толкова „милитаризирана от Русия, не няма да е нуобходимо тя да бъде завоювана, като Украйна“.

„Няма да ни трябват зелени човечете, там и без това е пълно с тях. Русия и така си царува в Беларус“, заявява там.

Опозицията в Минск се опасява, че Русия във всеки момент може да започне хибридна война на територията на страната.