Русия може да засили мерките за сигурност заради кораб на НАТО до България

Френската фрегата "Лафайет" е влязла снощи в акваторията на Черно море

Френската фрегата "Лафайет" е влязла снощи в акваторията на Черно море

Поредната поява на кораб на НАТО в Черно море е провокиращ фактор в отношенията между Алианса и Русия. При следващо посещение на боен кораб на НАТО в акваторията на Черно море Москва може да предприеме допълнителни мерки за реакция.

Това заяви първият зам.-председател на комисията за отбрана и сигурност към Съвета на федерацията на Русия Франц Клинцевич, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

По-рано стана известно, че френската фрегата "Лафайет" е влязла снощи в акваторията на Черно море в посока България. Посланикът на Франция в България Ерик Лебедел съобщи в Туитър, че военният кораб ще направи кратък престой във Варна.

Посолството на Франция в Румъния обяви, че фрегатата ще пристигне в пристанище Констанца от 24 до 27 март и ще участва в съвместни учения с местните военноморски сили.

"Не разбирам защо без никаква нужда се внася допълнителен фактор на дразнение в отношенията на Русия с НАТО. Още едно такова посещение и ще бъдем принудени да вземем някакви допълнителни мерки за сигурност. Тези мерки едва ли ще се харесат на западните ни опоненти", коментира Клинцевич.

По думите му от гледна точка на военните маршрутът на фрегатата не представлява никаква заплаха за Русия.

"Още повече, че това далеч не е първият военен кораб на НАТО, който влиза в акваторията на Черно море и ние чудесно знаем какво да правим в такива случаи. Движението на фрегатата естествено се следи", подчерта Клинцевич.