Русия разпродава злато и диаманти от държавния резерв

Кремъл се надява така да закърпи дупките в бюджета

Икономическата криза принуди Министерството на финансите на Русия да предприеме стъпка, към която не се е прибягвало дори през смутното време на 90-те години на миналия век - да разпродава злато и диаматни от държавния резерв. Кремъл се надява по този начин да закърпи дупките в бюджета, съобщава изданието "Известия".

Освен това плановете за закупуване на запаси от скъпоценни метали и камъни за държавния фонд "Гохран" са орязани 2,5 пъти - от 12 млрд. рубли (176 млн. евро) на 5 млрд. рубли (73 млн. евро). Решението е взето на фона ръста на текущите цени на златото и според експертите ще има умерено негативно въздействие за диамантената и неутрален ефект за златодобивната промишленост.

Към 1 октомври Министерство на финансите е изпълнило само 20% от плана за закупуване на ценни метали и камъни, приет в бюджета за тази година.

Русия планира обемът на продажбите от резерва да нараснат от 4,5 млрд. рубли през т.г. до 10,4 млрд. рубли през 2017 г. и до 10,5 млрд. рубли през 2018–2019 г. Това ще позволи да се увеличи делът на високоликвидните активи във фонда, чиято продажба може да обезпечи оперативното финансиране на бюджетния дефицит.

Финансовото министерство регулярно ревизира плановете си по закупуване на активи. През 2015 - 2016 г. обемите бяха увеличени двойно, а сега се връщат на нивата отпреди 3-4 години, отбелязват експерти.

През 2016 г. световните цени на златото и диамантите бяха устойчиви. След 20-процентния скок в началото на годината златото се стабилизира на нива около 1250 долара за тройунция. През 2015 г. стойността на диамантите се понижи с 15–20%, но тази година цените се успокоиха. 

Традиционно златото поскъпва при кризисни събития, тъй като инвеститорите избягват рисковите активи и залагат на сигурно на ценния метал.

Вицепрезидентът на Златния монетен двор Алексей Вязовски се опасява, че заради промяната на стратегията на финансовото министерство може да се пропусне благоприятният момент за покупка. Според него към края на годината цената ще мине границата от 1400 долара за троунция заради паричната политика на ЕС и рисковете, свързани с Брекзит.

Решението на Министерството на финансите ще окаже ограничено влияние върху компанията "Алроса", която добива 95% от всички елмази в Русия. Покупките на "Гохран" са между 1 и 10 млрд. рубли годишно, което възлиза на 1-5% от приходите на корпорацията. Държавният резерв обаче винаги е изкупувал най-скъпите и чисти камъни, чийто износ е забранен. По тази причина това решение ще има известен негативен ефект за диамантената индустрия, отчитат експерти.