Руски наемници са готови да свидетелстват пред Международния съд

В материалите, предадени на съда се казва, че под формата на "доброволци" руснаците са участвали във военните действия в Украйна, Сирия, Либия, Судан, ЦАР, Йемен, Габон, Северен и Южен Судан и други страни от Азия и Африка

357 бивши и настоящи наемници от частни руски военни компании са се обърнали към Международния съд в Хага с искането да бъде започнато разследване на организаторите на тези ЧНК, както и срещу тухните помагачи, съобщи радио "Свобода", като се позавав на председателя на Общоруското офицерско събрание Евгений Шабаев.

В материалите, предадени на съда се казва, че под формата на "доброволци" руснаците са участвали във военните действия в Украйна, Сирия, Либия, Судан, ЦАР, Йемен, Габон, Северен и Южен Судан и други страни от Азия и Африка. От документите става ясно, че жертвите в състава на ЧВК са стотици.

Официално Русия отрича съществуването на частни военни компании, но от документите на организацията става ясно, че "интересите на Русия в света са представлявани от немалък брой частни военни и/или охранителни услуги".

От иска до Международния съд става ясно, че немниците са лишени преднамерено от правен статут, поради което те не просто не получават полагащата им се от държавата пмощ, во и са преследвани от закона като участници в "незаконно въоръжено формирование".

Ветераните от военните конфликти пишат, че "ЧВК Патриот", "ЧВК Вагнер" и др. и афилиираните с тях компании (например, работещата в ЦАР Lobaye Invest и работещата в Сирия ООО "Евро Полис") сключват договори за добив на злато и нефт, както и получават концесии в резултат на официални международни и междуправителствени договори.

Подписалите иска заявяват, че са готови да дадат свидетелски показания.

Превод: Faktor.bg