Руски олигарси в паника да не загубят богатството си от 1 трилион долара

На 29 януари Министерството на финансите на САЩ ще публикува подробен доклад за зашеметяващото богатство на руските олигарси

 През последните месеци най-богатите в Русия задействаха рояк от лобисти, консултанти и адвокати във Вашингтон, Дъблин, за да предотвратят заплахата да загубят богатство на стойност 1 трилион долара, което са изнесли извън Русия. Това съобщава VICE News.

Каква е причината да отворят чековите си книжки? Списък с имена или по-точно  - документът, с кодовото название: "Докладът за Кремъл" влудява олигарсите. Министерството на финансите на 29 януари ще публикува подробен доклад за зашеметяващото богатство и бизнес интересите на руските олигарси и членовете на техните семейства. Той е изготвен въз основа на определени клаузи, заложени в санкциите, които Конгресът принуди американския президент Доналд Тръмп да подпише, налагайки ветото на мнозинството от август миналата година. 

„Бих го нарекъл списък на срама“, коментира Ерик Ферари, президент на юридическа кантора във Вашингтон, експерт по санкциите. Но да бъдеш "засрамен" от Министерството на финансите на САЩ може наистина да има реални последици за някои от най-богатите хора в света, смятат настоящи и бивши американски правителствени служители, анализатори и адвокати, които коментираха горещата тема пред VICE News.