Рязко се увеличава бежанският наплив към гръцките острови

Гръцките власти отчитат рязко увеличение на наплива на бежанцикъм гръцките острови. Жителите там са недоволни, че туристите все по-рядко почиват на местата, където има бежански лагери.

Само в рамките на един месец до гръцките острови в Егейско море са достигнали над 3800 мигранти, отпътували с лодки от турските брегове. Това е почти три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават граничните власти.

В последните дни се забелязва видимо увеличение на бежанската вълна, което се обяснява с напрежението между Атина и Анкара за провокативните турски сондажи в Егейско море. „Турците умишлено допускат свободно движение на трафиканти“, протестират жителите на островите.

Мигрантите също бързат да влязат в Гърция преди парламентарните избори, като се очаква смяна на властта в Атина и правителство на консерваторите, които ще въведат много строги мерки по връщане на мигрантите обратно в Турция.

Гърците, които живеят на близките до Турция острови, отново за поредна година съобщават, че туристите не желаят да почиват до бежански лагери.