Съсипваща атака срещу Меркел заради Гърция

С неотстъпчивостта си германското правителство проигра като на хазарт усилията на предишните поколения германци, заяви философът и социолог Юрген Хабермас

Юрген Хабермас, един от интелектуалните светила на европейската интеграция и водещ радетел за европейска конституция, предприе смразяваща атака срещу германския канцлер Ангела Меркел, съобщава "Гърдиън". 86-годишният Хабермас обвинява канцлера, че с неотстъпчивостта си спрямо Гърция е "проиграла като на хазарт" усилията на предишните поколения германци да възстановят репутацията на страната след войната и хитлеристкия й период. Коментирайки споразумението за спасителния план за Гърция, философът и социолог обяснява, че германският канцлер е извършила "акт на наказание" срещу лявото правителство на Алексис Ципрас.

"Страхувам се, че германското правителство, включително неговата социалдемократическа фракция, за една нощ проигра целия политически капитал, който една по-добра Германия бе натрупала за половин век. Предишни германски правителства демонстрираха по-голяма политическа чувствителност и наднационален манталитет", казва той пред "Гардиън".

Хабермас, възприеман като един от най-влиятелните съвременни европейски умове, каза, че, заплашвайки Гърция с излизането от еврозоната в хода на преговорите, Германия "безсрамно се разкри като главния надзирател на Европа и за първи път открито даде заявка за германската хегемония в Европа."

По думите му резултатът от преговорите между Гърция и другите страни-членки на еврозоната "нямат смисъл от икономическа гледна точка, тъй като отровната смесица от необходими структурни реформи с по-нататъшни неолибералните данъци напълно ще обезкуражат изтощеното гръцкото население и ще убие всеки тласък на икономическия растеж".

Хабермас добави: "Принуждаването на гръцкото правителство да приеме един икономически спорен и предимно символичен приватизационен фонд не е нещо по-различно от наказание срещу лявото правителство".

Роденият в Дюселдорф философ е известен с трудове за създаването на паневропейска политическа и културна идентичност, като "Структурна трансформация на публичната сфера", продължават да влияят и оформят политическия дебат в Европейския съюз.