Сергей Лавров: ​НАТО не желае да обсъжда възстановяване на отношенията с Русия

Русия няма намерения да се затваря в изолация и отношенията й със Запада рано или късно ще се върнат на предишното равнище, уверен е той

НАТО не желае да обсъжда възстановяване на отношенията с Русия - дейността на Съвета Русия-НАТО днес е замразена. С това алиансът повтаря своята грешка от 2008 г., която признаха самите ни западни колеги.

Русия няма намерения да се затваря в изолация и отношенията й със Запада рано или късно ще се върнат на предишното равнище. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в слово пред студентите от Уралския федерален университет в Екатеринбург, предаде ТАСС, цитирана от БТО.

Лавров е в града заедно с колегата си от Германия Франк-Валтер Щайнмайер във връзка с откриването на руско-германска лятна школа в Уралския университет.

"В Европа все повече се осъзнава, че нормализирането на отношенията и подновяването на механизмите за сътрудничество няма алтернатива", каза Лавров. Той изрази убеденост, че и руско-германските връзки "рано или късно ще се върнат на стабилната траектория". "Още повече че по-нататъшната им деградация не е в интерес нито на страните ни, нито на Европа като цяло", добави руският министър.

Миналия месец Русия направи конкретни предложения за възстановяване на военното сътрудничество с пакта, насочени най-вече към повишаване на доверието в тази сфера, напомни той.

"Курсът към придвижване на НАТО в източна посока без преувеличение на всяка цена задълбочава разделителните линии на континента. И щом този курс, подронващ баланса на интересите и стабилността в Европа, се спъна зле о Украйна, започнаха опити да се хвърли вината върху Русия", каза първият дипломат на федерацията.

"Философията на високомерна натоцентричност надделява над духа на заключителния акт от Хелзинки", констатира той.

В момента "са налице възможности за напредък в изпълнението на политическия пакет от Минските споразумения, по-специално що се отнася до приемане на закони за местните избори, за амнистия и за предоставяне на специален статут на източните райони от Украйна", заяви днес в Екатеринбург Франк-Валтер Щайнмайер.

Уреждането на конфликта в Украйна е възможно "само чрез последователно осъществяване на Минския комплекс от мерки", подчерта Сергей Лавров пред студентите от Уралския университет. Той увери, че "Русия задължително ще измине своята част от пътя" към изпълнение на споразуменията и ще насочва към конструктивни подходи самопровъзгласените републики в Донецк и Луганск.

Хуманитарната криза в Сирия заема централно място в политическата риторика на западните държавници, но те старателно подминават хуманитарната ситуация в Йемен, отбеляза руският външен министър.

Той нарече положението в Йемен "хуманитарна катастрофа". "Тук има за какво да се помисли" с цел "подходите и към либийската, и към йеменската, и към иракската криза да се опират на здрава почва - върху единни стандарти, групирани около един безусловен приоритет, изкореняване на тероризма", изтъкна Лавров