Шиндзо Абе: Мирен договор с Русия ще бъде подписан само срещу Курилите

Предметът на преговорите са всичките четири северни острова

 Японското правителство възнамерява да сключи мирен договор с Русия въз основа на решаването на въпроса за принадлежността на Южните Курилски острови и начертаването на граничната линия между двете страни. Това съобщи във вторник японският премиер Шиндзо Абе по време на дебат в долната камара на парламента, предава TACC
"Предметът на преговорите са всичките четири северни острова (както Япония нарича южната част на Курилите - ТАСС)," каза той. "Няма промени в тази позиция."
Така премиерът отговори на подозренията, изразени от представителя на опозиционната Kонституционна демократична партия Кацуя Окада, че Токио говори само за прехвърлянето на остров Шикотан и на малки необитаеми острови, съседни на него, които се считат за един остров в Токио. Те, както припомни депутатът от опозицията, представляват едва 7% от площта на "северните територии", в която японското правителство включва и по-големите Южни Курилски острови Кунашир и Итуруп.

По време на дебатите друг представител на Конституционната демократическа партия поиска също Шиндзо Абе да потвърди, че мирен договор с Русия ще бъде подписан само след ясно определяне на границите и няма да го предшества.
"Възнамеряваме да сключим мирен договор въз основа на определението за гранична линия", увери премиерът в отговор.
Абе обаче отказа да изключи, че мирен договор с Русия ще бъде подписан само въз основа на прехвърлянето към Япония на по-малка част от Южните Курили - остров Шикотан и прилежащата верига от малки необитаеми островчета. Той не даде такива гаранции в отговор на въпроси на опозиционния депутат.

"Бих искал да се въздържа от коментар по тази тема", повтори няколко пъти премиерът.
Той заяви, че не може да разкрие конкретното съдържание на продължаващите преговори с Русия за мирен договор. "В противен случай няма да мога да разчитам на откровеността на партньорите в преговорите, включително когато те се провеждат на четири очи", каза Абе.