Според руския посланик в Скопие Македония не може сама да реши за смяната на името, а Преспанският договор е незаконен

Сергей Баздникин

Сергей Баздникин

Посланикът на Русия в Скопие Сергей Баздникин коментира пред ТАСС, че "въпреки добрата воля на властите в Македония, които ни уверяват, че влизането им в НАТО не е насочено срещу Русия, като членове на организацията, те ще трябва да вземат решения, които не отговарят на националните им интереси"

Според него, народите на Македония и Гърция не подкреmят Преспанския договор и това ще има дългосрочни негативни последствия в толкова взривоопасен регион като Балканите.

"Но трябва да си даваме сметка, че Преспанския договор е сключен чрез сериозни нарушения на нормите на вътрешното и международното право, с други думи, излиза от пределите на правовото поле. Той едва ли ще може да бъде инструмент за постигането на справедливо, устойчиво и дългосрочно решение на проблема с името на държавата Македония. Напротив, както не веднъж е подчертавал президентът на Македония Георги Иванов, вместо решаването на един стар проблем, договорът може да създаде много нови", твърди Баздникин.

"Отделни западни страни, начело със САЩ, действително нагнетяват русофобия по целия свят и се стараят да вкарат в своята пропагандистка орбита колкото е възможно повече страни, включително, опирайки се на същата прословута "атлантическа солидарност", за която вече говорих по-рано. Подобни политики видяхме и тук. Едно от практическите проявления на тази неистова кампания стана изгонването на руски дипломат от Скопие през март м.г. – и отново от солидарност по т.нар. дело "Скрипал", коментира той.

"Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН", казва Баздникин.