Стават известни двамата финалисти за лидер на британските тори

Финансовият министър Хамънд предупреди за необходимост от план Б, защото Брекзит без сделка ще навреди сериозно на икономиката

Великобритания днес е в очакване да научи кои ще бъдат двамата кандидати, от които ще бъде избран нов лидер на Консервативната партия и респективно премиер на страната. Междувременно обаче министърът на финансите Филип Хамънд предупреди, че който и да стане следващ премиер трябва да има план Б, защото Брекзит без сделка ще навреди сериозно на икономиката.

След снощния трети кръг оцеляха четирима кандидати, сред които Борис Джонсън, който със сигурност ще стигне до края. Вторият ще бъде определен между Джереми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид.

Борис Джонсън отбеляза снощи по най-добър начин 55-ия си рожден ден, затвърждавайки позицията си на безспорен фаворит. Кой ще бъде негов съперник, ще научим днес. След първото гласуване около обяд българско време ще отпадне още един кандидат и ако няма доброволно отказване, ще се проведе още един кръг, като около 20 часа българско време ще станат известни двамата претенденти за поста на Тереза Мей.

Новият лидер обаче ще бъде излъчен при гласуване след месец не само от депутатите, както бе досега, а от всички членове на Консервативната партия, което не гарантира, че ще се повтори вотът от гласуването на депутатите.

Снощи отпадна Рори Стюърт, смятан за по-различен от останалите кандидати с по-реалистичните си виждания. Той сподели пред медиите, че е разочарован и че очевидно неговата партия не е готова да чуе посланието му за Брекзит и становището, че излизането от ЕС без сделка ще бъде катастрофално.

„Изглежда вече си подписах оставката“, допълни Рори Стюърт, който не смята да служи в кабинет на Борис Джонсън поради различията им за Брекзит.

Точно заради Брекзит министърът на финансите Филип Хамънд предупреди, че който и да стане следващ премиер трябва да има план Б, защото напускане на ЕС без сделка ще навреди сериозно на икономиката.

Хамънд ще изложи вижданията си на бизнес-вечеря в Лондонското сити, но съдържанието на неговата реч вече бе разпространена в медиите. Той предупреждава, че ако няма сделка, това ще погълне заделените досега близо 27 милиарда паунда за Брекзит, които иначе биха могли да бъдат използвани по-мъдро от следващия премиер.

Филип Хамънд е убеден, че кандидатите трябва да имат план Б. Ако нямат такъв план може да се наложи втори референдум, за да се излезе от парламентарната криза. Освен това Хамънд полива със „студена вода“ щедрите обещания на кандидатите за разходи и съкращаване на данъците.

„Гардиън“ твърди, че намесата на Хамънд е предизвикана от шокиращо ново проучване на YouGov сред членове на Консервативната партия, което показва, че 63% искат Шотландия да напусне Обединеното кралство, а 59% са готови да загубят Северна Ирландия в името на Брекзит. Повече от 60 на сто са заявили, че готови да понесат значителни щети за британската икономика.