Стратфор: Русия въстана – обяви на 17 август национален протест „Долу Путин“

Властта на руския президент съсипа икономиката, срина рублата, доведе до нищета повече от половината руски граждани и унищожи светлото име на Русия в очите на целия свят

Ръководството на Московска Народна Република призова жителите на Русия да излязат на протест срещу настоящото управление на държавата, пише Нюз Дейли.

В миналото на 17 август фашистката власт в Русия организира марш за федерализацията на Сибир. Днес на 17 август, под ръководството на Гражданския корпус на военната отбрана на МНР ние планираме да организираме общонароден протест „Долу Путин“.

Народният съвет на МНР призовава всички съзнателни руски граждани да разпространи тази информация и да се присъединят към акцията, която ще се състои на 17 август тази година във всички областни центрове на Русия.

Властта на Путин съсипа икономиката, срина рублата, доведе до нищета повече от половината руски граждани и унищожи светлото име на Русия в очите на целия свят.

Ние, гражданите на свободна Русия, не искаме да се подчиняваме на тази власт, която безнаказано нарушава конституционните граждански права, демократичните принципа за свобода на средствата за масово осведомяване.

Ние се искаме да се подчиняваме на путинския режим, който убива руснаците, изпращайки стотици на окупираните, както се оказва, наши братя в украинския Донбас.

Ние ще проведем всенароден протест „Долу Путин“ и ще катурнем този псевдо-цар от неговия царски трон. Към акцията са готови да се присъединят обществени организации от Москва, Новосибиркс, Саратов, Екатеринингбург, Санкт-Петербург и други градове в страната, казват организаторите.

За протести срещу Кремъл и Путин се говори и в специален анализ на експерти на Стратфор, цитиран от ReplyUS.

По информация на американското разузнаването начало на протестите ще бъде дадено в моноградове* в Русия, а основната причина е задълбочаващата се криза, обхващаща вече цялата страна.

Но вместо Кремъл да се опита да възстанови икономиката, точно обратно – ще се захване с подготвителни действия в случай на необходимост да смаже протестите, отбелязват анализаторите.

Експертите свързват моноградовете със времето на Съветския съюз, но в тях все още живеят почти 14 милиона човека, тоест 10% от населението на Русия. За повече от тези градове са нужни огромни субсидии. Дори министър-председателят на РФ неотдавна заяви, че от общо 319-те монограда в Русия, 79 са относително стабилни, но останалите 240 руското правителство не е в състояние да спаси.

Когато преди време възниква подобна ситуация, и в Пикалево, който е такъв град, хората се разбунтуваха, Путин разпореди на Дерипаска да изплати 1.3 млрд. долари собствени средства, за да успокои протестиращите. Днес обаче руските олигарси не разполагат с подобни възможности, коментират още експертите на Стратфор.

*моноград - жаргон, с който визират руски градове от времето на СССР, в които се развива само един вид производство - например, стоманена индустрия.