Томислав Дончев: Президентът, освен всичко друго, си е политически говорител

Томислав Дончев

Томислав Дончев

"Президентът, освен всичко друго, си е политически говорител. Той има право да формулира послания. Ако имам забележка,  тя е само една - президентът се държи по-скоро като омбудсман, като не част от държавния апарат, което не е истина. Президентът е институция, тя има правомощия,разира се, не такива, каквито има изпълнителната власт и не му приляга да говори по този начин. Като има конкретен случай на безконтролна корупция, нека да го назове, да го даде на главния прокур , на службите, да предприеме някакви действия. Кой ще му откаже да го разработи?"..Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Много ми се иска да не изгубим инвестицията на Фолксваген, но всички така коментират. Много ме дразни, когато се бърза в аванс да се говори за инвестиции. С този разговор не мисля, че спомагаме за случая", заяви Дончев и отказа да коментира темата за евентуален отказ на "Фолксваген" да построи завод у нас.

"На кой може да му хрумне социални работници да влизат в семействата и да взимат децата ни. Не искам да укорявам хората, които протестират...Единственият ми съвет към всички е повече да четат", обясни той.

"Основният въпрос е защо оставка? Сега ли му беше времето? Това е утвърдена технология - дори да няма показана вина, щом има обществено напрежение, щом  има недоволство, това е правилният политически ход. Не мисля, че хората смятат, че това е прах в очите", коментира  той оставката на бившия земеделски министър Румен Порожанов

"Политиката не е административно занимание. Личността има огромно значение. За зло и за добро в системата има много участници, не знам на кого е вината. Когато приключат всички следствени действия ще мога да коментирам кой е виновен", добави още той.

"Това, което ускори нещата, е забавеното отстраняване на зам.-директорът на ДФ "Земеделие". Всеки случай е индивидуален. Ако разсъждаваме в политически клишета, за разлика от другите, ние винаги вземаме мерки", коментира още Дончев.

 "Когато сме получавали подкрепа от ДПС, то е било по важни въпроси, но не са ни политически партньори. Едно такова партньорство е неприемливо за нашите партньори по много причини", смята вицепремиерът. 

"Ако отговоря с клише мисля, че КПКОНПИ работи добре. Ако трябва да отговоря честно - мисля, че времето е малко, за да кажем обективно как си върши работата. Комисията работи отскоро, нека й дадем време", коментира Дончев.

"Не мисля, че някога исторически е имало резерви да се стигне до край на разследване. Нужен е адекватен инструментариум. Говорейки за офшорни сметки, това е хубава тема. Много ми се ще да знам кой има офшорни сметки, било то и политици. Познавайки международните финанси обаче, няма как да стане с писмо до определени държави заради банковите тайни. Това е трудна битка, но тя трябва да бъде водена", смята той.

Този сайт използва "бисквитки". Използвайки го, Вие се съгласявате с това.

Реклама