Турски експерт: Ердоган се опитва да "спечели" от отношенията си с ИД

„Турция и ИД сега имат едни и същи регионални врагове”, прави извод Озкан, като не забравя и руският президент Путин

Турция е свързана с цялата мрежа от групировки на радикалните ислямисти и има същите врагове като „Ислямска държава”. Това твърди експертът по международни отношения Беглул Озкан, доцент в Университета „Мармара” в Истанбу, пише в Politico.

Един от „острите въпроси” е подкрепата на опозиционните сили в Сирия. Турция поддържа едни групировки въстаници, а нейните съюзници – други. С появяването на ДАЕШ ситуацията се усложни, отбелязва експертът.

Сега Турция не е в „гладки отношения” с трима врагове на „Ислямска държава”: кюрдите, арабите-шиити и режима на Башар Асад. От началото на „арабската пролет” през 2011 г. Ердоган прави всичко възможно да свали от власт бившия си семеен приятел Асад. Против кюрдите Анкара воюва от 30 г., а сега те са най-ефективната сила против ИД. Официална Анкара би била щастлива ако шиитите не са на власт в Ирак, а в Южен Ирак расте влиянието на шиитския Иран.

„Турция и ИД сега имат едни и същи регионални врагове”, прави извод Озкан, като не забравя и най-праволинейния критик на турската политика спрямо ИД – Владимир Путин.

Работите придобиха сериозен обрат, когато „Ислямска държава” започна да използва турски граждани за терористични актове на турска територия.

Ако сега турското правителство реши да заеме по-твърда позиция по отношение на ИД, джихадистите могат да превърнат Турция в зона на бойни действия, несравнимо по-активна от атентатите в Париж. Затова властите продължават да настояват, че ИД е само „симптом, а не основен проблем”.