Украйна премахна безвизовия режим със Северна Корея

Основният мотив е предпазването от съмнителни лица влизащи на територията на Украйна

Украйна премахна спогодбата от времето на СССР, която позволяваше севернокорейци да влизат без визи в страната.

Основният мотив за това, според премиера на страната Володимир Гройсман, е "да се предпазим от съмнителни лица, влизащи на територията на Украйна", но промяната се налага и заради санкциите, наложени на Северна Корея от Съвета за сигурност на ООН през март тази година.

Прекратяването на спогодбата с КНДР е важен ход от страна на Украйна, тъй като Северна Корея е основен купувач на брашно от бившата социалистическа република. Наскоро и Малта забрани удължаването на визите на севернокорейските работници в страната, с което реално прекрати взаимоотношенията си с тях. Същото направи и Полша - заради журналистическите разследвания в страната, които показаха нечовешките условия, при които са принудени да работят гражданите на КНДР, изпратени по света да печелят валута за режима на Ким Чен-ун.

През май тази година, в подкрепа на Резолюция 2270 на Съвета за сигурност на ООН, Швейцария също се включи със строги санкции срещу режима в КНДР - замрази всички финансови активи и сметки на висши държавни севернокорейски служители в швейцарски банки, както и прекрати износа на луксозни стоки, метали и авиационно гориво за страната. Преди два месеца Германия пък отхвърли новата номинация за посланик на КНДР в Берлин.

Украйна, Малта, Швейцария, Полша и Германия са сред малкото европейски страни, които са предприели реални действия по прилагането на Резолюция 2270 на Съвета за сигурност на ООН - тя цели ограничаването на всякакви ресурси, които биха подпомогнали неконтролираната ядрена програма на Северна Корея.

В момента, за да влязат в Шенгенската зона, всички севернокорейски граждани се нуждаят от виза, независимо от вида на паспорта си. България все още е сред страните в Европа (заедно със Сърбия и Черна гора), които поддържат безвизовото си споразумение с КНДР, според което всеки севернокорейски гражданин с дипломатически или служебен паспорт има право да влиза без виза и да пребивава в страната ни три месеца