В Бразилия - бензиностанции и летища останаха без гориво, супермаркети се опразниха

ротестите на превозвачи заради цените на дизела в Бразилия продължават шести пореден ден, въпреки че президентът Мишел Темер нареди армията да разчисти блокираните пътища, съобщи Ройтерс.

Някои големи градове обявиха извънредно положение, тъй като бензиностанции и летища останаха без гориво, рафтовете в супермаркети се опразниха, а болници алармират, че им привършват консумативите.

Общественият транспорт и сметосъбирането бяха ограничени или спрени на места в страната, а цените на някои хранителни продукти скочиха.

Правителството каза, че вчера е имало по-малко блокади на магистралите в сравнение с петък. Най-голямата организация на превозвачите обаче каза, че ще спрат протестите едва когато бъдат премахнати федералните данъци върху дизела.

Хората, преговарящи от името на няколко други организации, първоначално се съгласиха в четвъртък да преустановят протестите, когато правителството обеща да субсидира и стабилизира цените на дизела, което може да струва 5 милиарда реала (1,4 милиарда долара) тази година.

Правителството обеща да увеличи с 30 дни 10-процентното намаление на цените на дизела, обявено от държавната компания "Петробраз". Превозвачите обаче искат да бъде намерено постоянно решение и казват, че ще спрат протестите едва когато в държавен вестник бъде публикувано решение за премахване на федералните данъци. (БТА)