В Италия очакват победа на евроскептиците на изборите за Европейски парламент

В Италия разкрити и шест секции за българи: в Рим, Милано, Понтедера, Тури, Фоджа и Кастелламаре ди Стобия

Според предварителните проучвания в Италия, крайнодясната съуправляваща партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини ще спечели изборите. Предизборната кампания беше белязана с остри спорове между Салвини и другия вицепремиер в правителството Лиуджи ди Майо, който е лидер на популисткото движение "Пет звезди". Двете партии управляват заедно в коалиция.

Очаква вицепремиерът - националпопулист Матео Салвини и неговата партия "Лига" да са големият победител в изборите. „Лига“, която управлява в коалиция с популистите от „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо, се очаква да изпрати 25 депутати в ЕП от общо 73-ма, колкото е квотата на Италия. Втора се очаква да бъде именно "Пет звезди".

Четири от петте партии, които преминават 4% бариера в Италия, са евроскептични партии с изключение на лявоцентристката "Демократическа партия" на Никола Дзингарети.

Очаква се 50% избирателна активност - доста по-малко от традиционните 65-73% за Италия. Кампанията за евроизборите беше доминирана от трите основни теми, които вълнуват италианците: тежка миграция, влошена икономика и безработица.

Вицепремиерът, вътрешен министър и лидер на "Лига" Матео Салвини изцяло доминира в публичното пространство през последните 6 месеца. Той е човекът, който затвори италианските пристанища за мигранти, настоява за повече бюджетна свобода от Брюксел и се очаква да формира четвъртата по големина политическа група в ЕП "Европейски алианс на нациите и народите" съвместно с други европейски националпопулистки и евроскептични сили като "Националният сбор" на Марин льо Пен от Франция, холандската "Партия на свободата" на Герт Вилдерс, австрийската "Партия на свободата" и други.

Дали наистина Италия - една от страните-основателки на ЕС, ще затвърди своя евроскептичен курс, по който пое още от миналогодишните парламентарни избори, спечелени от „Лига“ и „Пет звезди“, предстои да видим след часове.

В Италия разкрити и шест секции за българите, които искат да гласуват тук: в градовете Рим, Милано, Понтедера, Тури, Фоджа и Кастелламаре ди Стобия. На европейските избори през 2014 г. в Италия гласуваха 631 български граждани.