В Италия последователи на Дугин и обучавани в Русия паравоенни вербували наемници за Донбас

Массимилиано Кавалери

Массимилиано Кавалери

В Италия са арестувани 15 души обвинени в организация и изпращане на наемници в Донбас,които да се бият на страната на проруските сепаратисти. 

Сред задържаните има крайно десни футболни фенове до последователи на Александър Дугин. 

Както пише Il Fatto Quotidiano, следствието смята за главни организатори 25-годишния Орацио Ниере и 26-годишният Лука Пинтауди, които обаче не са сред задържаните и, за които се предполага, че са в Донбас. 

Орацио Ниере е създател на комунистическата организация "Милениум", а вестник Vice го нарича "червено-кафяв", последовател и близък до идеологията на "евразийството" на Александър Дугин. Ниере е участвал в няколко конференции заедно с Другин, в руските медии е представян като "лидер на Европейската национал-комунистическа партия".

През лятото на 2014 година Ниере и Пинтуди, също изповядващ левичарска философия, пристигат в Донбас и се срещат с тогавашния лидер на самопровъзгласилата се ДНР Павел Губарев. Както самият Губарев пише по-късно, те се договорили зза изпращането на доброволци "в личното разположение на Игор Стрелков (известен като Гиркин), военен командир на проруските сепаратисти.

След върщането от Донбас, Ниере създава организция, която има за цел да подпомага донецките сепаратисти, вербовка и изпращане на наемници в Донбас.

Посредник между тях и наемниците е бил албанецът Олси Крутани, който се представял за бивш военнослужещ от руските десантни войски. Твърди, че е войвал в Чечня и е убил "десетки терористи", както и, че членува в организация за възраждане на СССР. 

Двама от наемниците, които са се присъединили в различно време към сепаратистите в Украйна вече са арестувани. 38-годишният Андреа Палмиери, с прякор "Генералисимусът" е бивш лидер на фен клуб "Булдог 1998", а в медиите го наричат "открит неофашист". Той пристига в Украйна през 2014 година и оттогава живее в Луганск. В интервю за италианската Le Iene той съобщил, че получава около 400 евро на месец, а след боевете в Дебалцево Палмиери спира да воюва и започва да набира нови войници за сепаратистите.

Антонио Каталдо, още един от арестуваните, попада в полезрението на медиите през 2011 година, когато воюва на страната на режима на Моамар Кадафи в Либия. В интервю за Le Iene Каталдо разказва, че през 2009 година е преминал подготовка първо в Русия, а след това в Казахстан. 

За друг от арестуваните, Владимир Вербицки, гражданин на Молдавия, LʼEspresso пише, че симпатизира на лидера на националистическата "Лига" Матео Салвини и споделя крайните му възгледи. Вербицки твърди, че е преминал военна подготовка в Италия с "помощта на италианските ни приятели"..

В материалите по делото се споменава, че през март 2015 година в Санкт Петербург се провежда така нареченият "Руски консервативен форум", на който едновременно се намират Орацио Ниере и 
Лука Пинтауди и лидерът на донецката група "доброволци"  "Русич" Алексей Милчаков. На форума участва и лидерът на италианската партия "Нова сила", Ирина Осипова, дъщеря на шефа на италианското представителство на "Россотрудничества". Бащата Олег Осипов, по оценката на Il Fatto Quotidiano, е "важна фигура в отношенията на Италия с Донбас".

Превод: Faktor.bg