В ЦАР поставиха ултиматум на руските наемници, обвиняват ги, че са участвали в заговор

Лидерът на военното формирование на мюсюлманите в Централноафриканската република Абдула Иссен е поставил ултиматум на правителствените войски и раските наемници де денонощия, за да напуснат контролираните от тях територии, съобщава AFP.

Причина за ултиматума е отстраняването на председателя на парламента на ЦАР мюсюлманина Карим Мекасуа. В страната е установено следното разпределение на висшите длъжности: президентът е християнни, председателя на парламента - мюсюлманин и то има за цел да донесе примирие в страната.

В ултиматума си Иссен обвинява президента Туадер в заговор, извършен с помощта на руските наемници. Той заявил, че "присъствието на близки до Кремъл наемници става все по-опасно за демокрацията в ЦАР".

По думите на Иссен, руските наемници в страната са под командването на Валерий Захаров, а радио RFI припомня, че през май тази година е назначен съветник по въпросите на сигурността към президента със същото име.

Според Le Figaro в ЦАР се намират 400 наемници на ЧВК "Вагнер".

Припомняме, че по информация на френския Le Monde, военният контингент от Русия е пристигнал в Центарлоафриканската република за защита на президента Фостен-Арканжа Туадер. От администрацията на президента са потвърдили, че в страната е пристигнал "отряд руски военни специалисти за усилване на сигурността на президента".

Руското министерство на отбраната на Русия признава, че в ЦАР са изпратени 170 "граждански инструктури".

Руските медии твърдят, че ЧВК "Вагнер" е свързана с близкия до Путин бизнесмен Евгений Пригожин и изпълнява задачи на Кремъл. На 31 юли трима руски журналисти, разследващи дейността на ЧВК в Централнофарикнаската република бяха застреляни от неизвестни лица.

Превод: Faktor.bg