Владимир Чуков: САЩ тепърва ще каже завръща ли се тероризмът

Президентът на САЩ обяви, че взривовете в Бостън са терористичен акт. Изявлението му беше много предпазливо.  Продължава да се сблъскват две тези – на международен и вътрешен атентат, които тепърва ще се изясняват. Това каза по Би Ти Ви арабистът Владимир Чуков.

 

Според него една от хипотезите препраща към саудитците. Той припомни че през последните години е имало смразяване на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. А именно нефта на саудитците е гръбнака са американската икономика. В същото време и тримата саудитци, които са под наблюдение, са от район в Саудитска Арабия, който се намира до границата с Йемен, където е и един от центровете на Ал Кайда, макар че Саудитска Арабия  вече заявиха, че осъждат всеки терористичен акт. 

В тази посока би могло да се разсъждава и заради факта, че след взривовете в Бостън американски сенатор е получил писмо с рацин, тоест, историята от 11 септември 2001 година се повтаря.

Ако обаче се окаже, че става дума за вътрешен терористичен акт, това е също много стресиращо, защото би означавало, че има пробив в системата за сигурност. Която и от двете хипотези се окаже правилната, стресиращото е това, че тероризмът в САЩ се завръща, коментира арабистът.

Това, което е наистина впечатляващо, е тяхната предпазливост. Кой излиза с изявление – оторизиран председател на ФБР, не се бърза с изводите и коментарите, а по отношение на мерките за сигурност – те са очевадни.