World Piece Foundation: Във всички сделки с "Грипен" имаше съобщения за подозрения в корупция, а в някои от случаите и доказателства за корупция

От 2000 година всички корупционни дела, свързани с търговията на оръжие в Швеция, са свързани със Saab

През април 2019 година Шведското управление за военна техника (FMV - е правителствена агенция отговаряща за закупуването на въоръжение за шведската армия), освен 60 нови изтребители Jas Gripen E, е поръчало и 14 допълнителни празни корпуса на Jas Gripen.

Самолетите и корпусите са произведени от най-голямата шведска оръжейна компания Saab. Стойността на поръчката е около 37 милиарда шведски крони (4 милиарда долара), съобщава на сайта си World Piece Foundation.

Според FMV, поръчката е мотивирана изключително от необходимостта да бъдат запазени производствените линии на Saab. 

След производството на Jas Gripen E през 2012 и 2013 година, Saab приключва с производството на версиите C / D Jas Gripen за въоръжените сили на Швеция, а също така за експортни и лизингови клиенти като Южна Африка, Чехия, Унгария и Тайланд.

Заедно с поръчките за Gripen E, Saab получи поръчка и разработва две подводници на стойност 8,2 млрд. шведски крони (853 млн. долара) при изключително изгодни условия в договора.

Тези две сделки могат да служат за илюстрация на тесните отношения между шведската държава и Saab.
Швеция е 15-ият най-голям износител на оръжия през  2014–2018 година.

Изтребителите, подводниците, и крипто / кибер - операциите, бяха обявени от такава стратегическа важност за Швеция, че държавата беше задължена да инвестира в развитието на производството им в Швеция, дори ако по-евтини и по-качествени продукти са достъпни на международния пазар.

Saab, като компания, която разработва всички тези продукти, заема особено положение, като и се осигурява работа на пазар без конкуренция.
"Златната" и позиция обяснява и държавните разходи за корпусите и е трудно да си представим друга шведска компания за производство на въоръжение, получаваща такова отношение.

Макар да липсват официални данни, се смята, че около 70% от цялата сума похарчена за военна техника за въоръжените сили на Швеция е за покупки от Saab.

При опитите да продаде Jas Gripen в други страни, Saab като аргумент нееднократно използва способността да достави изтребителите по-бързо отколкото международните и конкуренти.

От 2000 година всички корупционни дела, свързани с търговията на оръжие в Швеция, са свързани със Saab. 

Във всички сделки с "Грипен" имаше съобщения за подозрения в корупция, а в с някои от случаите и доказателства за корупция.

Между 2009-2018 година 42% от търговията с оръжие от Швеция е със страни, в които съществува висок или критично висок риск от корупция в отбранителните учреждения.