Заплахата за ракетен отстрел от Пхенян остава

Опасността от изстрелване на севернокорейска ракета остава. Предупреждението е на военното командване в Сеул, съобщават световни медии.

 

В Пхенян животът тече спокойно, но напрежението от последните дни доведе до грешно съобщение в Туитър, което предизвика за кратко тревога в Япония.

Повишена степен на терористична заплаха беше обявена в Южна Корея във връзка с възможни провокации от страна на Северна Корея. Под засилена охрана ще бъдат сгради на държавната администрация, оживени обществени места, ж.п. гари. Увеличават се и патрулите в районите с чуждестранни дипломатически мисии. Призивът за евакуация на чуждите граждани, отправен вчера от Пхенян, засега остава без резултат.

Севернокорейският печат не съобщава днес нищо за възможно изстрелване на балистични ракети със среден обсег. Една от основните медийни теми е подготовката за отбелязването на главния празник в страната - годишнина от рождението на Ким Ир-сен на 15 април. Групи китайски туристи продължават да посещават граничния район между двете Кореи. Някои коментират актуалните събития в района.

"За нас е ясно защо Северна Корея се държи така. Съединените щати, Южна Корея и Япония често провеждат военни учения в района. Все едно някой постоянно да вдига шум пред вратата ви. Това няма ли да ви разгневи и разтревожи", сподели китайският гражданин Шън Южи.

Не Пхенян, а местните власти предизвикаха тревога в японския град Йокохама. Те обявиха погрешка изстрелването на севернокорейска ракета. Съобщението беше качено в Туитър, а по-късно беше изтрито. Властите се извиниха за недоразумението. Съобщението им е било подготвено предварително, в случай на действителен ракетен опит от страна на Пхенян.