Заводът в Тексас застрашен от нов взрив

Представители на департамента за обществена сигурност в САЩ имат опасения, че може да избухне втори силоз в завода за изкуствени торове в Уест, Тексас. Властите бързат да евакуират хората от района около завода, съобщи Ройтерс.

 

Първоначалната експлозия, последвана от два по-малки взрива, избухнали след пожар в завода. Три часа след кървавия инцидент кметът на града Томи Муска каза, че още не знае колко души са ранени или убити, но между 60 и 80 сгради в радиус от пет пресечки от завода са изравнени със земята, съобщава БТА. 

Сред пострадалите сгради е хосписът УестРест Хейвън Нързинг Хоум, откъдето първите доброволци, притекли се на помощ, са евакуирали 133 пациенти, някои в инвалидни колички.

Според местната телевизия KWTX, цитирана от АФП, загиналите са между 60 и 70. Тези данни засега не могат да бъдат потвърдени, коментира директорът на бърза помощ в град Уест Джордж Смит.

Нещастието се случи два дни преди 20-ата годишнина от пожара в Уейко, на около 30 километра от Уест, изпепелил ранчото, обитавано от Дейвид Кореш и последователите му от сектата Клонката на Давид. С това приключи обсадата от федерални агенти, при което загинаха 82-ма членове на сектата и четирима агенти на ФБР.