Зловеща почит: вдигнаха паметна плоча на строителите на ГУЛАГ

В Коми увековечиха благодарността си към създателите на лагерите на смъртта

В изправителната колония №31 в град Микун в автономната република Коми тържествено е била открита паметна плоча,в която се изказват благодарности на първостроителите на "Водоразделлаг", част от съветската машина за смърт ГУЛАГ. За това алармират руските медии. 

Зловещият експеримент на Сталин отнема живота на милиони, но 79 години по-късно Федералната служба за изпълнение нанаказанията (ФСИН) в Русия поставя мемориал на входа на концлагера, в който се увековечава почитта към създателите му. 

"Водоразделлаг" е построен през 1937 г. по заповед на народния комисар на вътрешните работи Николай Ежов. Заточените в него политически затворници, врагове на режима и "неблагонадеждни елементи" са били принудени да работят по изграждането на жп линията Айкино-Чибью. 

"На 16 август 1937 година на това място започна строителството на изправителната колония (лагпункт № 19 „Водоразделлаг — Микунски“). Паметната плоча е поставена на 16 август 2016г. в знак на уважение и благодарност на първостроителите и създателите на колонията", пише на табелата, поставена на входа на затвора.

Новината предизвика вълна от недоволство и видни общественици изразиха своето възмущение. "Нямам думи за това. Благодарните ученици изразяват преклонението си пред пазачите в сталинистките концлагери", коментира Олга Романова от известна правозащитна организация. 

Позорният паметник увековечава един мрачен свят, в който милиони загиват при неописуеми условия.