Новогодишна пуйка, пълнена със сушени сини сливи, орехи и манатарка

В традицията на българите обредният хляб и виното са неизменна част от новогодишната трапеза. А гозбите, които може да приготвите, са много разнообразни - сарми, пържолки на тиган, свинско с кисело зеле, капама и пр.

Ако обаче все още не сте решили с какво ястие да посрещнете Новата година, вижте нашето предложение.

Необходими продукти:

1 бр. фитка или пуйка (около 3-4 кг)
1-2 глава лук
1/2-2 ч.ч. сол (може и обикновена)
240 мл пилешки бульон
2 ч.ч. ориз
200гр счукани на едро орехи
200 гр сушени сини сливи
2-3 по-едни манатарки (пресни или сушени)
1/2 ч.ч. масло (разтопено)
1 кисела зелка

Начин на приготвяне:

Пуйката се осолява и оставя да престои едно денонощие, за да стане месото и крехко и ароматно. 

Първо се приготвя плънката, с която се пълни пуйката или фитката. В малко мазнина и сол се задушава нарязания на ситно лук. Когато омекне, към него се добавя измития ориз и се бърка, докато се остъкли. След това се доливат 4-6 чаши топла вода и се вари докато се сготви. За аромат се добавят 2-3 манатарки /пресни или сушени/, нарязани на ситно, които се добавят 10 минути, преди да бъде сготвен ориза. Към готовия вече ориз се прибавят орехите и сините сливи, овкусява се с бял пипер и се оставя за известно време да отдъхне. 

С готовата плънка се напълва фитката или пуйката. Слага се в подходяща по-дълбока тава, леко намаслена и се пече на умерена фурна не по-малко 3 часа, като от време на време се залива с пилешкия бульон и се обръща на всеки час, за да се опече равномерно от всички страни.

През това време задушаваме с мазнина накълцаната на ситно кисела зелка докато се сготви. 

Преди да извадим готовата  фитка или пуйка от фурната, около нея се нарежда киселото зеле. За да не прегори коричката на птицата е добре да се покрие с няколко листа кисело зеле. Пече се още около 30 минути, докато зелето се запече.

Готовото ястие се сервира в големи плоски чинии. Задължително се поднася с много червено вино.