НТР заделяло в специален фонд пари от ембаргови операции

В края на комунистическия режим в България Научно-техническото разузнаване (НТР) е заделяло в специален „рисков“ фонд част от печалбата от ембаргови операции, които е извършвало, с мотива да използва заделените средства за „финансиране на оперативни операции“. Това разкрива документ на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява строго секретна докладна записка относно: Реекспортни операции на УНТР, ПГУ-ДС от декември 1987 г.

Документът е адресиран до зам.-министъра на вътрешните работи, отговарящ за разузнаването (Управление Научно-техническо разузнаване функционира в рамките на Първо главно управление на ДС, б.а.) ген. Стоян Савов, който го е утвърдил с подписа си. Дадените от него указания са: „Да! Като се съблюдава най-строга отчетност на средствата, които се заделят от печалбата“.

Строго секретната докладна до него е парафирана от първия зам.-началник на ПГУ-ДС и началник на УНТР полк. Георги Манчев. От документа става още ясно, че първоначалните средства, които се заделят от печалба от реекспортни ембаргови операции, реализирани в СССР чрез търговско предприятие „Матхим“, изнесло обекти, свързани с военни проблеми.

В реекспортната операция е участвало и търговско предприятие „Кинтекс“, специализирано в износа на военна продукция. Заделените средства са щели да постъпват в подсметка на „Матхим“. „По този начин ще имаме възможност да реагираме гъвкаво за решаване на приоритетните задачи на УНТР“, се посочва в мотивите към докладната записка. Както е известно след разпада на тоталитарното управление на БКП едни от големите злоупотреби с държавни средства е именно през фирмите на научно-техническото разузнаване.

ds-133.jpg

ds-134.jpg