„Нувел Обсерватьор”: Москва тъче мрежата си в България, за да унищожи Европа

снимка: Нувел Обсерватьор

снимка: Нувел Обсерватьор

Малката балканска държава България, която преди години бе посочена от руския посланик в Брюксел като троянски кон на Кремъл в ЕС, от началото на януари тази година е поела председателството за шест месеца на Съвета на ЕС. Така започва своя репортаж от България френският журналист Жан-Батист Нуде в днешния броя на авторитетното френско политическо списание „Нувел Обсерватьор”. Нуде следи развитието на България през последните 35 години. А първите му репортажи са с дисиденти, още преди падането на режима на Тодор Живков.

Откъснала ли се е България от орбитата на Русия, за да се скачи с Европа – това е въпросът, на който Нуде търси отговор в българската столица. Той описва, че почти цяла София е изпълнена с паметници и храмове, свързани с преклонение към Русия и нейни исторически личности, а в центъра на града се издига паметник на „Червената армия”, която окупира страната и я превръща в сателит на СССР в продължение на 45 години.

Въпреки че са се прекръстили на „социалисти“ след 1989 г., тези приближени на Москва комунисти продължават да имат водеща роля в България. Сега те са се преобразили в „бизнесмени“, които работят чрез престъпни методи и са свързани с руската олигархия. Бившите комунисти в България не държат днес изцяло политическата власт, но през руски капитал контролират значителна част от икономическата власт, както и медиите в страната. Властта в България продължава да бъде свързана и  комунистическата ДС, която е филиал на КГБ, обяснява на френския читател Нуде.

За Кремъл България се е превърнала в дяволско оръжие,

с което успяват да боравят умело още от времето на Студената война.  Москва продължава да държи здраво хватката си над България.

Какво прави премиерът на България Бойко Борисов? Той е център-десен и предполагаемо проевропейски ориентиран политик? „Прави се на цирков балансьор!“, отговаря наблюдател на политическия живот в страната. Притиснат между Брюксел и Москва, зависим от проруски президент, премиерът балансира на въжето между Изток и Запад, докато същевременно употребява похватите на  клиентелизма и популизма, за да се задържи на власт, изтъква изданието. То припомня, че Борисов не се поддаде на исканията на Москва и на „червената мафия“,  като подаде оставка през 2013 г., под натиска на червени улични протести.

Авторът на статията коментира и факта, че Русия от много години шантажира България с енергийни проекти, посредством които я прави зависима.

„Нувел Обсерватьор” припомня още, че в официален доклад от миналата година Борисов постави Русия като основна заплаха за регионалната сигурност. Въпреки това на критика е поставена правителствената коалиция, изградена от престорено „патриотични“ партии, чието ядро е от бивши агенти на КГБ, посочва изданието.