Няма сила, която да озапти община Перник! И чумата не спряла „Сурва", че някакъв COVID-19

Дори по време на чумата сурвакарите са обикаляли, заяви цял зам.-кмет

Снимка: БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Светослав Пинтев

На празника "Сурва" участниците ще трябва да бъдат с маски, гласи една от гениалните мерки на славната община Перник, която очевидно иска да надмине бабаитлъка на калоферския кмет и плацикането на мъжкото му хоро в стил "булгар, булгар". Бабугери с маски само не бяхме виждали.

Големият фестивал "Сурва", който по традиция се провежда в края на януари, няма да се състои, но има разрешение за провеждане на обичая в пернишките села, съобщават от Нова телевизия.

Ритуалните шествия щели да преминат при строги противоепидемични мерки. Обиколки между населените места и по домовете няма да бъдат позволени. Що така? Нали гонят злите сили.

Ала те са навсякъде..

„Сурва ще има. Няма сила, която да ни спре да проведем тази вековна традиция. Всички мерки ще бъдат спазвани и ще бъдат поставени табели, които да напомнят на участниците за спазването им“, казват организаторите на празника. Табелите явно са пътеводната светлина в нашия живот, както си беше по времето на соца. Никакъв вирус не може да се мери с тяхната виталност.

„Има данни, че дори по време на чумата сурвакарите са обикаляли. Това което ще запази здравето на хората е здравият разум. Ще излезем с конкретни предписания и препоръки към сурвакарските групи“, казал зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев. Той очевидно вярва, че COVID-19 се бои до смърт от общинската бюрокрация и нейните препоръки, което никак не е изключено, като я знаем какъв дзвер е. 

Не разбрахме само има ли данни дали чумата не се е развихряла в следствие на тези мили обиколки.

Зам.-кметът се репчи, че

 ще има даже отговорници, които да следят за спазването на мерките.

Записваме се и ние, ако отговорниците могат да консумират греяна ракия в неограничени количества. После можем направо като наблюдатели на изборите да застъпим, на същия принцип, вече калени в борбата.

Традиционно във фестивала участват около 7-8 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Няма да е лошо от Общината да съобщят нещо за броя на участниците тази година, а да не ни занимават с предписанията си.