Няма връзка между новия хепатит и ваксините срещу Ковид-19

В световен мащаб са докладвани няколкостотин случая на хепатит с неизвестен проиход при деца. Те са съобщени в 22 държави, значителна част от които са в Европа, заяви д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести "Иван Митев" в София, в студиото на БНТ.

В България също има съмнителни проби, които предстои да бъдат обявени. В световен мащаб случаите са около 500 и това не можело да бъде причина за паника, призова лекарят.Още от началото на годината било разпоредено такива случаи да се докладват.

"Все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването и, по-специално, по отношение на диагностиката, вече има работни хипотези. Още от края на миналата година колегите от САЩ са докладвали за всеки случай. Най-голям брой случаи е докладван във Великобритания. Положителното е, че според последните им доклади пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече", обясни д-р Здравков.

Една от хипотезите за появата на този хепатит е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и в последствие се е насложил повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, за която много екипи са се обединили е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай щама Омикрон на коронавируса.

Според събеседника в студиото вирусът засяга най-вече децата заради особености на имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.

Ваксинацията срещу COVID-19 категорично се отхвърля като причина за хепатита, подчерта лекарят. Според него нито едно дете, което е прекарало новия хепатит не е било ваксинирано срещу коронавирус.

Д-р Здравков успокои родителите, че в България има достаъчно подготвени кадри и материална база за лечение на евентуално възникналите случаи. Има и съответните методически указания и протоколи за лечние на новия хепатит. Той каза, че основната задача се пада на личните лекари, които трябва да диагностицират и лекуват леките случаи. Според него отговорността била и на родителите, които трябва да следят състоянието на детето си. Важни признаци са пожълтяване на кожата и очите, както и потъмняване на урината.