„Ню Йорк Таймс“: Руските киберизнудвачи са новата заплаха за света

Те са автокрации, чиито агенции за сигурност, без съмнение, знаят отлично кои са тези хакери и могат да ги изловят за една минута

Киберизнудвачите, които се ползват с протекции на властите на Русия, Китай, Иран и други страни, представляват нова заплаха за западния свят. Това се казва в редакционна статия на вестник „Ню Йорк Таймс“, посочва БГНЕС.

Вестникът припомня последните най-известни случаи на кибератаки с използване на пиратски софтуер срещу американски фирми - компанията Colonial Pipelines, концерна JBS и други - и заявява, че борбата срещу това ново зло трябва да започне с Русия, тъй като тези хакери, както установили американските специални служби, са базирани там.

"Според експерти повечето от тези кибератаки идват от Русия. Други трима сериозни играчи са Китай, Иран и Северна Корея. Очевидната обща черта е, че всички те са автокрации, чиито агенции за сигурност, без съмнение, знаят отлично кои са тези хакери и могат да ги изловят за една минута. Следователно се предполага, че тези престъпници са под протекция - или за подкупи, които, предвид доходите от киберизнудването, могат да бъдат много щедри, или заради работа за властите, или и за двете“, се казва в статията.

„Ню Йорк Таймс“ пише, позовавайки се на експерти, че програмата за изнудване, свързвана с руската група хакери REvil, е написана така, за да не докосва компютри, където езикът по подразбиране е руски, украински, беларуски, таджикски, арменски, грузински, казахски, киргизски, туркменски, узбекски, татарски или румънски.

Според вестника и цитираните от него експерти руските власти разглеждат киберизнудването като една от картите в геополитическите игри със Съединените щати и Запада, но новият американски президент Джо Байдън е настроен твърдо и се опитва да убеди Москва да спре дейността на хакери, иначе е готов да въведе нови санкции.

Групата REvil, както отбелязва вестникът, изчезна от киберпространството след поредната атака и последвалото обаждане от Байдън до Путин, въпреки че не се знае със сигурност дали са били принудени да направят това, или тя самата се е „потопила“.