Обезсмислихте разговора за „лявото” и „дясното”, сега се смалявате и се превръщате във фарс

Превърнахте се в политически сектанти, а очаквате изборната гравитация да потече към урните

Асен Генов

И като ни е тръгнало на негативизъм, да продължим!  Приятели от всевъзможни политически субекти, добавили в името си "България" и разни прилагателни, съюзи и частици, така, както сте я замислили, няма да стане. Сега ще ви кажа защо!
Откак приключиха евроизборите главно слушам уверения колко единни сте, пък през цялото време чета как този или онзи наш общ приятел се самоотлюспва. Главно, 

по идеологически причини

Обърнете внимание! По идеологически!
Какво значи идеология в политиката? Ми значи това, което отричате. Ляво и дясно.
Сега разбирате ли защо трите основни рефрена звучат фалшиво? Едни бягат наляво, други бягат надясно, а трети или зоват "нашите лидери" за единство и разум, или вместо тях ни обясняват колко единни сте.
А не сте!
Ето защо: вие сте изкуствена смес от несъвместимости. Дървено желязо. Суха вода. Горещ сняг. Не става!
Въпросната летлива и неустойчива емулсия е механична смес от често противоречиви идеи, в името на Аритметичния сбор гласове. Липсата на регламент (някой скоро писа, че сте се били разбрали да не закачате темите от либерално-консервативния разлом) засилва напрежението между пластовете. Ако при керамиката това води до красиви ефекти в глазурата – пукнатини под иначе гладката повърхност, то във вашия случай става дума за ерозиращи нарушения в целостта.

Питате се защо няма да стане? Защото изгубихте ориентир и основа. 

Превърнахте се в политически сектанти,

 самоизолирали се в социологическите си кули от проценти и очаквате изборната гравитация да потече към урните, събирайки няколко десетки хиляди гласа в повече. Докато самите вие сте все по-дълбоко в безтегловността на политическата си несъстоятелност.
Смалявайки се, не се превръщате в гравитационен гигант с огромна маса, привличащ всичко към себе си. Смалявайки се, вие се превръщате във фарс. Фарс на самите себе си...
Защото ви липсва убедителност!
Защото сами обезсмислихте разговора за лявото и дясното. Затова, една част от вашите готови на всичко политически groupies* очаква да сте десни, а друга - очаква да подкрепяте истеричните тези на агресивната левица.
Защото сами размихте границата между дясно и ляво, наливайки масло в огъня на антилибералите.
Защото нямате куража да кажете ние сме десни (или леви), за нас Свободата е това или онова, а извън тези (разширете ги колкото искате) граници – всичко останало е 

неприемлив за нас политически компромис

Неприемлив, защото е недемократичен. Защото е капитуалция пред възраждащия се болшевизъм на колективните права и идеологията на класовото противопоставяне. Защото е идеология на разделението. Защото е антилиберализъм, скрит в дрехата на борбата с потисничеството.
Трудно ще намерите личности, които, казвайки това да звучат искрено и убедено. А не компромисно и тарикатски, като някой умел жонгльор с три чашки и топче от дунапрен, който пробутва на тълпата остарелия си, но все още работещ трик...
И затова дните ви са преброени.
Сега ме оплюйте!

*groupies - готови на всичко фенки на рок банда.

Б.Р. Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора