Обиколката "Памет за утре" разказва за 9 исторически сгради от времето на комунизма

Тя стартира на 9 септември

мавзолеят на Георги Димитров, който днес вече не съществува

мавзолеят на Георги Димитров, който днес вече не съществува

Инициативата "Поход на паметта", която ще стартира утре - 9 септември, има като идея професионални историци да запознаят български младежи с историята на девет сгради от времето на комунизма.

Това са бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа", катедралният храм "Света Неделя".

Целта е чрез "езика на сградите", съхранили паметта за обитателите си, младите хора да придобият представа за политическата структура и репресивния апарат на бившата Народна република България (1944 - 1989), разказват организаторите.

Те са направили и карта с маршрута, по който ще вървят "походниците". За сградите и историята около тях ще разкажат историците д-р Светослав Живков, доц. Тодор Попнеделев, доц. Михаил Груев, доц. Валери Колев, Ангел Златков и Калин Манолов.

По време на похода деветте "места на паметта" ще бъдат белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, изработени от фолио. В тях ще има вграден QR код, който чрез сайта "Памет за утре" ще дава повече информация за всяка от сградите.

Обиколката "Памет за утре" ще започне от градинката пред "Кристал" в 11 ч. на 9 септември 2019 г. и ще завърши около 14 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.