Обрат: Силите на вицепрезидента на Афганистан започнаха боеве с талибаните

Салех призова „за присъединяване към съпротивата“ на радикалното движение на талибаните

Амрула Салех

Амрула Салех

Силите на вицепрезидента Амрула Салех са отвоювали от талибаните района Чарикар в провинция Парван северно от Кабул, съобщи военен източник в афганистанската столица, цитиран от РИА Новости и "Фокус".

„Сега в района на Панджшир се водят боеве“, каза източникът.

В момента в региона се изпращат десет хиляди афганистански военни под ръководството на маршал Абдул-Рашид Достум - бивш вицепрезидент на страната в периода 2014-2020 г. и полеви командир от Северния алианс по времето на гражданската война срещу талибаните.

Стратегически важен път минава през Чарикар и тунела Саланг, който свързва Кабул с Мазар-и-Шариф, най-големия град в Северен Афганистан.

По-рано Салех заяви, че за разлика от избягалия президент Ашраф Гани остава в страната и според конституцията е временен държавен глава.

"Съгласно ясните разпоредби на конституцията, при отсъствие, бягство или смърт на президента, първият вицепрезидент ще изпълнява задълженията. Аз съм в Афганистан и законно изпълнявам тези си задължения", написа той в Туитър и поиска "подкрепа и съгласувани действия от лидерите на всички страни".

Салех призова „за присъединяване към съпротивата“ на радикалното движение на талибаните, като заяви, че „при никакви обстоятелства няма да се подчини“ на бойците.