Обрат в САЩ: Блокираха на държавно ниво признаването на Арменския геноцид

Турция винаги е отричала да е имала нещо общо с избиването хората

Линдзи Греъм

Линдзи Греъм

Признаването на Арменския геноцид в САЩ е било блокирано на държавно ниво.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм е заявил, че е наложил вето върху разглеждането  на приетата по-рано от Камарата на представителите  (долната камара на парламента във Вашингтон) резолюция за признаването на избиването на около 1,5 млн. души в Османската империя, станало в периода 1915-1923 г.

"В качеството си на председател на правната комисия в горната камара смятам, че приетото от Камарата на представителите решение не е отразило бъдещето, а миналото. Като сенатор мисля, че нито аз, нито някой от колегите ми трябва да се занимаваме с пренаписване на историята", е заявил Греъм.

Той е допълнил, че действията са му законни. Според правилника всеки от 100-те сенатори може да блокира разглеждане и съответно приемането на документ, одобрен от долната камара.

"Аз току що се срещнах с турския президент Реджеп Ердоган и нашия държавен глава Доналд Тръмп. Ние обсъдихме редица теми. Аз искрено се надявам, че Турция и Армения могат да обединят усилия и да решат този проблем", е посочил още Греъм, цитиран от Нюзру.

Камарата, в която имат мнозинство опозиционните на Тръмп демократи, преди около две седмици е приела  резолюция, признаваща Арменския геноцид на федерално ниво (Към този момент масовото убийство е признато от 49 от 50-те щата). Решението на парламентаристите е било разкритикувано от Анкара.

Турция винаги е отричала да е имала нещо общо с избиването хората. Тя нарича Арменския геноцид "Събитията от 1915 г."