Фестивалният дворец в Кан подслонява бездомни заради коронавируса

Фестивалният дворец във френския град Кан трябваше да се готви да посрещне на червения килим някои от най-ярките звезди на киното тази пролет. Вместо това той отвори вратите си за бездомните в града, които нямат къде да се подслонят в карантината заради коронавируса, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Годишният кинофестивал в курорта на френската Ривиера трябваше да се състои от 12 до 23 май, но миналата седмица организаторите обявиха, че отлагат събитието за края на юни.

От петък фестивалният дворец настанява бездомници. "Имаме между 50 и 70 посетители всяка нощ", казва Доминик Од-Ласе от Градския съвет в Кан.

Във Франция по официални данни има 12 000 души, които живеят на улицата. Смята се, че Covid-19 ще порази голяма част от тази общност, защото бездомните нямат достъп до санитарни материали и често имат хронични заболявания. Мнозина разчитат на помощ, но сега всички са затворени по домовете си.

На входа на сградата, където се провежда кинофестивалът, служител с маска на лицето мери дистанционно температурата на всеки бездомен, който влиза в зданието. Вътре има зона за хранене, баня и общо пространство с телевизори и игри. В спалното помещение са подредени три редици легла. Има и място за подслон за кучета, които съпровождат някои от бездомните.