Ромите в Кюстендил готови да употребят сила само и само да излязат от квартала

Стотици роми тръгнаха да излизат от гетото, наложи се на място да пристигнат допълнителни сили на полиция и жандармерия

Стотици излязоха на бунт в ромския квартал "Изток" в Кюстендил, след като беше удължена блокадата за жителите до 8-и юли. Стотици роми тръгнаха да излизат от гетото, наложи се на място да пристигнат допълнителни сили на полиция и жандармерия, пише "Монитор".

Масовото недоволство започна с крясъци и скандирания за оставки. "Убийци, тук няма коронавирус. Кажете защо лъжете, кой ви плаща. Искаме тук да дойде кмета Паунов, да каже какво става", скандираше разгневената тълпа в късния след обяд във вторник.

Масово ромите бяха готови да стигнат и до употреба на сила само и само да излязат от квартала.

Два часа преди напрежението в гетото на Кюстендил, стана ясно че удължават блокадата в квартала. Новината бе съобщена лично от държавен здравен инспектор , доц. д-р Ангел Кунчев, който взе участие в среща на Областния оперативен щаб. Само за периода от 12-и юни до днес болните в кв. "Изток" са 95.

"Мерките, който са взети дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил, е под контрол. Естествено, че болните няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели от щаба е абсолютно правилно", коментира часове преди напрежението доц. Ангел Кунчев.

По негови думи най-важно е било да се провери до каква степен болницата в Кюстендил има готовност да посреща пациенти с коронавирус. Кунчев бе категоричен, че в областния град е създадена организация между спешна помощ и болницата, така че никой да не остане без медицинска помощ.

"Винаги, когато има огнище на заразяване постепенно прелива и случаите стават семейни, приятелски ….Този непрекъснат процес ще продължи и тука, но въпросът е, че има едно увлечение в правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, но идеята е да инвестираме в мерки, така че да не ограничим разпространението на вируса", заяви още главният държавен здравен консултант.