Безлов: Европа гледа на България като на социален експеримент

Само за седмица има ръст от 120% на заразените от Делта варианта на Ковид-19

Тихомир Безлов

Тихомир Безлов

Анализаторът от Центъра за изследване на декомрацията Тихомир Безлов с последните изчисления за пандемията, по света и у нас, на база Делта варианта на Ковид-19.

В интервю за БНР той отбеляза, че големият проблем е, че броят на случаите расте, но смъртността се забавя с до три седмици. В малки страни като България е добре седмично се мерят данните, за последните 7 дни сме на над 2000 случая с Ковид-19, и ръст  - 120%.

"По-висока е вълната сега от първата вълна през 2020 година", посочи Безлов. Той каза, че очаква да се наблюдава ръст на смъртността, защото здравната ни система може наполовина, на това което може германската здравна система. 

"Реално заразените хора у нас днес сочат, че сме в четвърта вълна. Миналата година спряха на 1600 случая, но чуждият опит показва, че Делта вариантът очевидно е изключително заразен, и е 50% по-заразен от Алфа варианта. В Западна Европа имаше рязък скок нагоре, това може да се чака и у нас", посочи още анализаторът. Той открои разликата с ЕС, и тя е че у нас имаме най-нисък процент на ваксинираните. 

"Проблем остава изключително ниско ваксиниране на възрастните хора над 60 години, нивата са до 26%", уточни Тихомир Безлов. Той каза, че Европа ни гледа като социален експеримент, заради ниските нива на поставени ваксини. Прогнозите сочат, че България ще се сравнява с Русия, където има ниско ниво на имунизации, и висока смъртност при възрастните хора, до 10% от заболелите с Ковид-19. "Пандемията е много трудно прогнозируема", допълни Безлов. 

"Нас ни гледат като референтна група, тези които са с най-ниско ниво на ваксини, какво ще им се случи?", заключи Безлов.