Чистката на служебното правителство: Гавра със служители в Патентното ведомство

Заради скандалите ръководството на Европейската патентна организация вече отказа планувана за тази седмица официална визита в България

В Патентното ведомство продължават масовите уволнения, някои от които поставят под риск отношенията на институцията с европейските й партньори. Това става ясно от позиция на служители от ведомството, изпратена до президента Румен Радев. Уволнени са почти всички директори, главен секретар, експерти, юристи, а от техните обяснения става ясно, че в институцията се извършват сериозни нарушения – уволнения, натиск, принудителни отпуски, липса на ценз за заемани длъжности, 

злоупотреба с власт

  Ръководството на Европейската патентна организация пък вече отказа планувана за тази седмица официална визита в България.

Чистката се прави няколко седмици след като доскорошният шеф на Патентното ведомство Таня Найденова бе освободена по скандален начин, а на нейно място бе върната Владя Борисова. Найденова бе махната без мотиви, докато е в отпуск, а багажът й беше изхвърлен от кабинета й без нейно знание. 

Сред последните уволнени в институцията е директорът на Патентна експертиза. Тя е освободена с 6 работни заплати под угроза от дисциплинарно наказание, след 20 години работа в институцията. 

"Трябва да се предприемат необходимите мерки за преустановяване на своеволията в Патентното ведомство, които без съмнение неминуемо ще доведат до необратимо 

унищожаване на имиджа на институцията

 и на нейния административен капацитет да изпълнява функциите си", смята отстранената шефка на "Патентна експертиза" Оля Димитрова. 

Директорът на Правна дирекция е понижен в експерт и освободен без мотиви и основание. Отстраненият директор Цветислава Лакова твърди следното: 

„Аз съм юрист с 18-годишен юридически опит, в това число и експерт по индустриална собственост като през последните 6 години съм работила и като директор на дирекция „Експертиза и опозиция на марките и географските означения“, и като директор на дирекция „Административно-правни дейности“. Считам, че в Патентното ведомство се провежда процедура по масово уволнение според официалната дефиниция на Кодекса на труда. Не са проведени обаче нито съгласувателни процедури с Инспекция по труда и Агенция по заетостта, нито са налице консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите съгласно чл.130а от Кодекса на труда“. 

Сред отстранените е и директорът на Международна дирекция, който също е понижен, като е „посъветван“ да излезе в болничен, за да не „пречи“. 

Главният секретар е освободен, финансовият контрольор също, отново с 6 работни заплати. 

90% от ръководния състав на Патентно ведомство е „изпълняващ длъжността“, споделиха още служители там. Според тях това е нещо невиждано досега в никоя държавна администрация. 

Част от освободените са твърдо решени да обжалват пред съда уволненията си. 

Сред случаите е и този на служител с юридическа компетентност, командирован в Службата на Европейския съюз по интелектуална собственост, който е получил съобщение за прекратяване на командировката. В Патентното ведомство са притеснени, че подобни рокади се отразяват на градения с години имидж на институцията пред партньорите от Европейския съюз. Още повече, че заради рокадата в ръководството висш европейски представител е отложил планираната си визита в България. 

Скандал с не по-малки измерения от разразилия се в КЕВР в края на мандата на 46-то НС е самото назначение на новия председател Владя Борисова. Случаят й е фрапантен, защото тя 

не отговаря на законовите изисквания,

 тъй като няма минимум от 10 г. опит в закрилата на индустриалната собственост. Борисова е специалист, и то теоретик по интелектуална собственост от УНСС.

Ситуацията поставя под съмнение не само легитимността на Владя Борисова като председател на Патентно ведомство, но също така и нейната професионална квалификация, или по-скоро липсата на такава.

Нека не забравяме, че точно при нейното предходно управление в периода от август 2021 г. до юни 2022 г.  беше блокирано, поради управленската й некомпетентност, и създаването на Европейския патентен съд. За известно време най-популярният патентен орган в Европейската общност беше този на Република България, но за съжаление отново в негативен план, припомнят работещи в Патентното ведомство.