Истинската зима в София - обилен снеговалеж от 4.00 часа

От ранните часове на изминалата нощ в София и околностите има обилен снеговалеж.

Усложнена е обстановката в София. Обилният снеговалеж над града започна в 4:07 ч. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че всички екипи са на терен, заедно със 178 почистващи машини. „Имаме един закъсал автобус на „Симеоновско шосе”. Колите на градския транспорт се движат при зимни условия. Има проблеми с контактната мрежа на трамваите и забавяне. Моля, всички да имат предвид, че трябва да се движат с оборудвани за зимни условия автомобили”, добави Фандъкова.

Столичният кмет беше категоричен, че ще бъдат наложени санкции на фирмата отговаряща за районите „Триадица”, „Витоша” и „Младост”, където са констатирани забавяния.

„Разбира се, че зимата не ни е изненадала. Вчера имахме оперативка, предупредихме всички. Имат нужната техника и солите. Въпрос на организация. Затова са и тези санкции”, посочи Фандъкова, като увери, че всички трасета са проходими при зимни условия.

Получени са сигнали за четири паднали дървета. „Усложнена е зимната обстановка на територията на София. Снеговалежът е обилен. Дърветата са паднали от тежкия и мокър сняг. В момента всички наши екипи са на терен и осигуряват почистването”, обясни директорът на „Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров.

Той уточни, че подходите към Витоша няма да бъдат затваряни. Изпратени са екипи към Бистрица, Панчарево и Железница, където пътищата са проходими и са обработени.

Относно участъците, на които шофьорите трябва да обърнат внимание, Димитров каза: „На подходите - Южната дъга, подходите Бистрица, Бояна, Драгалевци, към Витоша. Трябва да са внимателни и с вериги. Повечето стръмни и опасни места са обработени”, допълни Димитров.

Най-много сняг е паднал в южните райони на София. Очаква се снежната покривка в столицата да достигне до 5 см.


„Имаме един закъсал автобус на „Симеоновско шосе”. Колите на градския транспорт се движат при зимни условия. Има проблеми с контактната мрежа на трамваите и забавяне. Моля, всички да имат предвид, че трябва да се движат с оборудвани за зимни условия автомобили”, съобщи тази сутрин столичният кщмет Фандъкова. Добре е всички да се качат в колите подготвени за зимни условия.

Минималните температури днес ще са от около нулата в Софийско и на места в Предбалкана, до 12 – 13 градуса по Южното Черноморие. В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър. Очаквана снежна покривка за Софийско ще бъде над 5 cm в ниската част на софийското поле до около 15-25 cm в планините в близост до София. В Северна България очакваната снежна покривка е до 5-10 cm и в комбинация с умерен вятър ще има условия за навявания.

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см., Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. Той добави, че по обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „Важните задачи сега пред почистващите екипи е да тръгне трафикът“, каза Димитров./БГНЕС