КНСБ бие тревога: Стоки от жизнена необходимост драстично поскъпват

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, но необходими за бита на хората

Наред с нарастването на безработицата и намаляването на доходите, сме свидетели и на плавно, но при някои стоки драстично нарастване на цените. При това, това са стоки от жизнена необходимост и традиционно присъстват на българската трапезата, съобщават от КНСБ.

От синдиката са направили проучване за изменението на цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота. Целта на експресното изследване е да представи ценовата динамика в периода преди и в началото на епидемичната криза.

Изследването не е представително. Подборът на наблюдаваните търговски обекти на областно ниво е на случаен принцип. Регистрира се най-ниската и най-високата цена от една и съща стокова позиция за фиксирания период на наблюдение. Период на провеждане 1 март – 1 април, като обхватът на извадката включва 26 областни центрове.

Така за периода най-много са поскъпнали картофите - с 26.1%, чесънът - с 45.4%, зелето – с 15.3%, морковите – с 14.3%, лукът – с 13.9%. 

Цената на джинджифила е скочила със 100.8%, като увеличението на цената е повече от 2 пъти, след като през първия ден на март средната цена е около 7.5 лв. и достига 15 лв. към настоящия момент. Цената на едро по тържищата и борсите също се задържа на високи нива - около 14-17 лв., и това е причината малките търговски обекти да свиват количеството на изкупуване. Джижифилът става една от дефицитните стоки или бързо оборотни.

От 26 областни градове в 12 от тях, средната цена на джиндифила е нараствала над 2 пъти - Габрово и Благоевград с +240%, София с +245%, Шумен с +221%.

Наблюдава се леко намаление при цените на доматите и краставиците с около 3.9% и 6.8%. Тези стоки не са характерни за сезона и нямат силно потребление. През този период слабият спад на цените е в параметрите си, но техните абсолютни стойности се задържат на високи нива.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за укрепване на имунната система по време на епидемична криза – лимона се оказва все по-трудно достижим за нискодоходните домакинства. Средното нарастване е с 43.6% през наблюдавания период. В някои области се очертава драстично по-високо увеличението, като в Търговище, Добрич цената достига до 5-5.50 лв., при 2,50-3 лв. в началото на март.

При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. Очертава се нарастване на цените на свинското месо с 5.2%, като този процес се очаква да продължи и следващите месеци, след като основният внос на свинско месо е от Испания, а българските производители задоволяват едва 40% от потреблението. Забележимо е нарастването на цените на слънчогледовото олио с 4.2%, отчитат от КНСБ.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление, с оглед спазване на противоепидемичните правила. Цената на антибактериалния гел нараства над 2 пъти, при това достига средна цена от 44 лв. при 18 лв. от началото на кризата. Цената на белината достига ръст от 2.8%, мокри кърпи с 11.1%.

През изминалата година средногодишната инфлация на групата на хранителните стоки достигна 5.1% и значително надхвърля средните нива за страната от 3.1%. Зеленчуците нарастват през 2019 г. с 12.5%, месо и месни продукти с 6.1%, при това този тренд продължава и през първите месеци на 2020 г., отчита още проучването на синдиката.