Проф. Слатински: Ако не е избухнал вулканът Безумий, да не се проклинаме след 12 април за поведението си през всеки ден след 28 март!

Съмнявам се в здравия разум на българите, щом дори страхът не е мобилизиращ за максимално строго спазване на извънредните мерки

Николай Слатински

Николай Слатински

От началото на кризата с коронавируса проф. Николай Слатински, който е експерт по национална сигурност представя на страницата си във фейсбук модифицирани модели за развитието на епидемията в България, отчитайки различни фактори и очертавайки пет различни траектории. Целта е да се „изчислят” реално заразените, извън официално установените от медицинските екипи, както и да се прогнозират темповете на нарастването им. Към вчерашния ден официално заразените са 338, но според моделирането на Слатински реалната прогнозна цифра на заболелите у нас трябва да е 1129 души.

На базата на това моделиране проф. Слатински отправя

остро предупреждение към обществото:

„Длъжен съм да кажа две неща, макар че новите ми пет траектории на модифицирания мой модел са само в началото и дори на мен все още не ми вдъхват увереност, най-малкото защото заложената самооценка на модела за собствената му достоверност не дава все още определена величина:

Първо, от вчерашния съботен ден за първи път у мен се появи реална тревога, че като общество не сме на нивото на предизвикателството и затова му даваме – на предизвикателството – непълноценен, недисциплиниран, неразумен и невещаещ нищо добро отговор! Започвам да се съмнявам в здравия разум на българите, щом дори страхът не е мобилизиращ за максимално строго спазване на извънредните мерки.

Играем си с огъня, а той може да лумне в опустошителен пожар и да ни изпепели държавата!

Отново и

отново ми се иска да изкрещя

така, че и глухите да ме чуят – нека се опомним! В нашите сили е все още да предотвратим нещо много страшно за България!

Второ, с потрес чета данните за любимата Италия, за милата на сърцето ми Испания. Нека гледаме с виждащи очи какво се случва там! Вчера има страшно много жертви в Испания. Но макар и вчера, те, образно казано, са резултат не от вчера, а отпреди 14-18 дни! Да се върнем, интернет го позволява, 14-18 дни назад и да видим какво правеше Испания 10-14 март!!
Аз започнах на своя сайт да качвам ден след ден какво съм написал през съответния ден за епидемията. Това е и описание на националните ни усилия и идиотизми. И понякога – за европейските.

Ето защо, ако се държим като общество безотговорно, нека в периода 11-15 април не псуваме властта, не ругаем съдбата, не търсим виновни в конспиративни теории, не си скубем косите, ако не дай Боже, у нас е изригнал вулканът Безумий! Нека всеки от нас си припомни какво е правил, къде се е веселил, какви ги е вършил, с кого се е събирал и умножавал на 28 март, събота!
Дайте отсега нататък да не даваме повод на всеки ден след 12 април да се проклинаме за поведението си през всеки ден след 28 март!
Утре започва от днес! Това, което вирусът ще жъне утре, след 12 април, ние го сеем днес, след 28 март!”