Тихомир Гечев: Обвинявам кмета Донка Михайлова

Тихомир Гечев, снимка: troyan21.com

Тихомир Гечев, снимка: troyan21.com

Напрежението около троянското общинско водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, един от най-успешните и удържащи най-ниски цени не само в Ловешка област водни оператори, не е от вчера. Като се започне от разправиите, включително съдебни, с една голяма производствена фирма и голям потребител на общинската канализация и пречиствателна станция за цените на отвеждане и пречистване на отпадните й води. Мине се през полицейско-прокурорската атака срещу дружеството през 2011 г., завършила с това, че „ВиК Стенето“ ЕООД осъди Прокуратурата. През извиването на ръцете на Община Троян и водното й дружество от частни потребители с неуредени помежду им ВиК отношения, пресен е примерът с „казуса Чифлик“. Стигне се до неколкократните неуспешни опити управителят инж. Тонимир Гечев да бъде сменен. И най-главното, което може би обяснява доста от случилите се неща – неспирният натиск срещу Община Троян за одържавяване (иначе казано – национализиране със „скритата“ последваща цел приватизиране) на водното й дружество, съобщава сайтът troyan21.com.

По този повод  инж. Гечев изпрати отворено писмо след внесена днес, 4 октомври, жалба в Окръжна прокуратура - Ловеч.

Вижте пълния текст на документа:

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, в качеството ми на управител на „ВиК Стенето” ЕООД, Троян, ви уведомявам, че считано от 31 юли 2019 г. ВиК системите и съоръженията на територията на община Троян не са част от капитала на „ВиК Стенето” ЕООД, поради което от същата дата дружеството не инвестира в изграждане и не поддържа тези системи, освен в извънредни и аварийни ситуации.

УВЕДОМЯВАМ ВИ също, че с писмо (изх.№В-17-03-10/26.09.2019 г.) от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) „ВиК Стенето” ЕООД, Троян, е предупредено, че не отговаря на изискванията за ВиК оператор, посочени в чл. 198, ал. 5 от Закона за водите (защото няма сключен договор с кмета на общината за управление, поддържане и експлоатация на ВиК системите). Това може да доведе до отнемане на правото на дружеството да предоставя ВиК услуги на територията на община Троян.

„ВИК СТЕНЕТО” ЕООД и Общински съвет - Троян са изпълнили задълженията си по Закона за водите. Общински съвет - Троян е взел решение (№958 от 25.04.2019 г.)  за сключване на договор с „ВиК Стенето” ЕООД за възлагане на дейностите по предоставяне на ВиК услугите и поддържане на ВиК системите на обособената територия на ВиК оператора. Упълномощено лице да подпише договора от страна на Община Троян е кметът Донка Михайлова, а препис от решението на Общинския съвет й е изпратен за сведение и изпълнение. Но кметът г-жа Михайлова отказа да изпълни задълженията си по закон, както и решението на Общинския съвет и това е причината за възникналата реална опасност от отнемане правата на „ВиК Стенето” ЕООД, Троян, като ВиК оператор и преустановяване на ВиК услугите, предлагани от дружеството.

СЧИТАМ за мое задължение да уведомя обществеността за проблема и да предприема необходимото за разрешаването му. На 4 октомври 2019 г. внесох жалба в Окръжна прокуратура – Ловеч против кмета Донка Михайлова за съзнателно неизпълнение на служебните задължения и причиняване на вреди на „ВиК Стенето” ЕООД, Община Троян и гражданите на територията на общината.

4 октомври 2019 г., Троян

инж. Тонимир Гечев, 

управител на „ВиК Стенето” ЕООД, Троян