Цените на автобусните билети скачат с до 1 лев заради тол таксите

Световната банка е анализирала отражението на тол таксите върху цените на билетите

По искане на АПИ екипът на Световната банка е анализирал отражението на тол таксите върху цените на автобусните билети. Причината е, че се очаква, превозвачите да прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса.

Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. Оценката показва, че при късите автобусни линии като Плевен-Ловеч или Пловдив-Пазарджик тол тарифите ще доведат до поскъпване на билетите между 5 и 15 стотинки, пише Dnes.bg.

При маршрути със средна или по-голяма дължина поскъпването ще е с 5-6 на сто, но не повече от 96 ст. Разликите идват от дължината на маршрутите и каква част от тях е по платената мрежа. Зависят също от натоварването и емисионния клас на автобуса.

Така билетът от София до Перник например ще поскъпне с 2,2 на сто, тъй като делът на таксуваната мрежа по този маршрут е само 30 на сто.

Малко по-голямо е увеличението при по-дългите разстояния. В момента средната цена на билета от София до Русе например е около 21,84 лв. При средна заетост от 20 човека в автобус, цената на винетката на един пътник е 13 ст.

Тол таксата на пътник по този маршрут с дължина 316,12 км е 63 ст. и при положение, че мрежата с тол таксуване е 85 на сто от целия маршрут, цената на билета ще се повиши на 22,44 лв. или увеличението ще е с около 60 ст.